Ons aanbod
Palmbomen, olijfbomen, bamboe en veel meer...
Ons aanbod
Winterharde palmen voor de Nederlandse tuin
Bamboo Spirit
Zwarte bamboe, Phyllostachys Nigra

remmo georgiusRemmo Georgius tussen zijn bamboe. Foto: Iebele Huizenga

Remmo Georgius is al ruim 25 jaar in de ban van bamboe. Een liefde voor een plant waar hij niet alleen gepassioneerd over kan vertellen maar die ook voor een fraaie invulling van zijn leven zorgt.

Het was in 2003 dat de nu 51-jarige Remmo Georgius aan de Hogeweg 29 in Kloosterburen kwam wonen en toen al in de ban was van alles wat met bamboe te maken had. “Het is nu ruim vijfentwintig jaar geleden dat ik een bamboeplant cadeau kreeg. Een cadeau wat zorgde dat ik meer kennis over de bamboeplant wilde vergaren. Ik ben mij er verder in gaan verdiepen en met die kennis ben ik toen in Foxhol bamboe gaan verkopen. Ik werkte in die tijd voor verschillende bedrijven, of was daar soms mede-eigenaar van, wat zorgde dat ik toen ik hier in Kloosterburen kwam wonen hier alleen maar kwam om te slapen. Ik was eigenlijk alleen maar onderweg naar Foxhol, Groningen en voor mijn werkzaamheden als vertegenwoordiger van Cellmax, een bedrijf dat biologische producten verkoopt.

Winkel aan huis

Dat veel van huis zijn resulteerde op een gegeven moment in het idee om een winkel aan huis te beginnen. Een winkel met alleen maar producten van bamboe en waar ik van wist, daar heb ik in de buurt geen concurrentie van. Want ik weet nog goed dat toen ik met de aanleg van mijn bamboetuin begon de omgeving daar redelijk sceptisch over was. Er waren er die vonden dat bamboe hier in ons land niet hoorde maar waar ik dus een andere mening over heb. Door bijvoorbeeld internet is alles meer bereikbaar geworden en daarnaast moeten we niet vergeten dat er steeds meer mensen uit andere culturen naar Nederland zijn gekomen. Mensen die ervoor zorgen dat wij hier in Nederland met andere gewoontes in aanraking komen en precies eender dan wij doen wanneer wij voor een kortere of langere periode in een ander land verblijven,” aldus Georgius.

 grondProducten van Cellmax zijn bij ons te koop 
 bamboe bladeren Niet-woekerende bamboehaag van de 'Fargesia rufa’ 

Wadlopen

Ondertussen heeft de enthousiaste Remmo een aantal bamboestokken geknipt die voor het wadlopen worden gebruikt. “Dat is wel een verhaal hoor. Bamboe is van nature heel sterk en gaat ook niet breken. Daarnaast weegt het maar weinig. Een tijd terug kwam ik in contact met iemand die aan wadlopen deed en die had het over de stokken waar hij als gids mee liep en die zwaar en onhandig waren. Ik bood toen aan om een aantal bamboestokken cadeau te doen om eens te proberen of die daar geschikt voor waren. Ergens wist ik het antwoord al wel en inderdaad de reacties waren alleen maar positief. En hoe mooi is het nu dat de wadloopgidsen met bamboestokken uit Kloosterburen hier een paar honderd meter verderop het wad op gaan. Dat zijn de dingen waar ik oprecht van kan genieten,” aldus Georgius, die vervolgens vertelt wat er zoal van bamboe gemaakt kan worden. “Ik heb hier een computermuis, toetsenbord, skateboard en een koffertje voor mijn werkzaamheden als vertegenwoordiger. Maar er zijn ook fietsen van bamboe of een helm en ook vloeren en vandaar ook de opmerking, bamboe is van wieg tot kist, want ook daar wordt bamboe voor gebruikt.

Twee soorten bamboe

Over de hele wereld heb je ongeveer 1500 soorten bamboeplanten waar er tussen de 80 en 100 zijn die in ons land goed kunnen overleven. Je hebt twee soorten bamboe, woekerend en niet woekerend. De eerste wordt hoger en de wortels strekken zich meters uit onder de grond, de niet woekerende is polvormig en maakt geen lopers,” gaat Remmo enthousiast verder met zijn verhaal. “Waar ik door mijn bamboetuin oprecht van kan genieten zijn de vogels die langs komen. Iedere namiddag verzamelen zich een kwartier voor zonsondergang een grote groep vogels in mijn bamboesingel. Vinken, groenlingen, kneuen en kepen. Ze duiken de haag in om te overnachten.
´s Morgens, vlak voordat de zon opkomt, gaan ze ervandoor. Dat is voor mij iedere dag weer een feest.

Maar een feest is het voor mij ook wanneer er op woensdag t/m zaterdag, dat zijn de dagen dat Bamboo Spirit open is, mensen langskomen die geïnteresseerd zijn in bamboe en misschien wel met hun eerste bamboeplant huiswaarts keren. Daar geniet ik als een liefhebber van alles wat een bamboeplant te bieden heeft oprecht van. Maar dat doe ik ook bij het project van House of Design. Daar leveren lokale partijen de grondstoffen, zoals stro, algen, zeewier en klei voor. En aan mij is gevraagd of ik kans zie om daar bamboe voor te leveren. Iets waar ik natuurlijk enthousiast over ben,” is Remmo duidelijk.

Onderhoud

Iets wat hij ook is over het feit dat er steeds meer mensen uit de regio zijn bamboewinkel weten te vinden. “Wat ik al zei dat men eerst in de regio wat sceptisch was is dat toch wat aan het veranderen. Men kan namelijk met eigen ogen zien dat een bamboetuin zeker geen wildernis is wanneer je het maar goed onderhoudt. Maar laten we eerlijk zijn, dat geldt voor alle tuinen. Wanneer ik groot onderhoud doe dan ben ik zo een aantal maanden bezig want als ik na een paar uur pijn in mijn handen krijg dan stop ik en is er soms even tijd voor een andere passie, het volgen van vooral mijn favoriete club Ajax.” Vervolgens komt er een betoog waarom hij denkt dat de Amsterdammers het lastig gaan krijgen maar toch keert hij snel weer terug naar zijn passie, de bamboeplant waar, zegt hij met een brede lach op de website veel over te lezen valt.

Bamboestokken van de woekerende ‘Phyllostachys bissetii’  Bamboestokken van de woekerende ‘Phyllostachys bissetii’