Ons aanbod
Palmbomen, olijfbomen, bamboe en veel meer...
Ons aanbod
Winterharde palmen voor de Nederlandse tuin
Bamboo Spirit
Zwarte bamboe, Phyllostachys Nigra
(foto: Cindy Houwen)
(foto: Cindy Houwen)

Artikel in de Noorderkrant, april 2019.

Kloosterburen - Voor Remmo Georgius uit Kloosterburen begon zijn liefde voor bamboe toen hij 25 jaar geleden zijn eerste bamboeplant kreeg, erover ging lezen en enthousiast werd. Gepassioneerd vertelt hij over de vele mogelijkheden van de plant en hoe woekeren te verhelpen is.

‘Heel vaak zeggen mensen dat ze geen bamboe hoeven want het woekert. Dat vind ik zo jammer, want je hebt woekerende en niet woekerende bamboe. De woekerende bamboe kun je zelfs in toom houden door wortelbegrenzers tot zestig centimeter in de grond te plaatsen en als je dan vijf centimeter boven de grond overlaat dan kan de bamboe daar niet uit ontsnappen. De plant maakt namelijk geen diepe wortels, maximaal vijftig centimeter.’ De plant groeit hier in Nederland circa dertig tot veertig centimeter per dag. ‘In de tropische landen kan dit wel een meter zijn.’

‘Veel mensen eten bamboe zonder dat ze het weten. De Chinese keuken gebruikt het in bepaalde gerechten, daar zitten dan bamboescheuten in. Je kunt bamboestokken als bonenstokken gebruiken, er een hengel of tuinschermen van maken. Je kan er een haag van maken in de tuin of als solitaire plant in een pot. Het maakt niet uit of je een kleine of grote tuin hebt. Je hebt verschillende soorten en kleuren stokken. Het is een plant die in de winter groen blijft en uitstekend is voor vogeltjes. Hij kan ook goed tegen de vorst. In Afrika bouwen ze er zelfs fietsenframes van en in Azië huizen. Daarbij heb je nog veel meer mogelijkheden, eigenlijk kun je het van de wieg tot de dood (kist) gebruiken. Wat dat betreft is het voor mij een superplant.’

‘Ik zie het als mijn missie om de positieve aspecten van bamboe te belichten. Vijftien jaar lang heb ik het als hobby gedaan en nu heb ik sinds 10 jaar van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik ben begonnen in Foxhol en vijf jaar geleden hier bij huis. Ik verkoop nu vooral de planten maar ik ben ook producten van bamboe aan het testen die ik vanaf volgend jaar wil verkopen. Elk jaar heb ik het een stukje uitgebreid en ik heb nu zoiets van het bedrijf Bamboo Spirit is klaar.’

‘Ik kon ook niet alles in één keer doen. Ik ben elke dag in de tuin en altijd met bamboe bezig. Ze noemen me dan ook de bamboeman. Ik wil de plant ook graag promoten. Niet alleen om het geld, maar ook laten zien hoeveel je met bamboe kan doen, dat het zo’n mooie plant is. Dat het een tropische sfeer geeft en altijd groen is. Ik wil juist ook de plant promoten en informatie erover geven. Daar ben ik zeker eveneens beschikbaar voor.’ Wie meer informatie wil kan kijken op de website bamboospirit.nl.

 

In het nieuws

Mijn Hogeland interviewt bamboeman Remmo

Bamboeman Remmo Mijn Hogeland Jan Gerrit Vos
Foto: Jan Gerrit Vos

Aandacht voor 'bamboeman' Remmo op de website Mijn Hogeland! Jan Gerrit Vos interviewde Remmo en sprak met hem over de windsingel van bamboe die hij om zijn huis heeft, en over het nut van een bamboehaag.

Lees meer …

Samenwerking met Lokale Maakplaats van House of Design

Foto: Janna Bathoorn

Op uitnodiging van House of Design is Bamboo Spirit gevraagd om materiaal te leveren aan het project Lokale Maakplaats. Meubelmaker en ontwerper Paul Bloemers, ontwerper Simone Larabi, vlechtvormgever Esmé Hofman en Rudi Hofman van Werkplein Ability werken samen met Remmo Georgius in Team Bamboe.

Lees meer …

Studiereis naar Sri Lanka

Om zijn kennis rond bamboe te vergroten heeft Remmo Georgius van Bamboo Spirit een reis naar Kandy, Sri Lanka gemaakt om de bamboe van Sri Lanka te bestuderen.

In Sri Lanka groeit de grootste bamboe ter wereld, de Dendrocalamus giganteus, die tot wel 35 meter hoog wordt en tot 30 cm dikke stammen heeft.

Lees meer …