Ons aanbod
Palmbomen, olijfbomen, bamboe en veel meer...
Ons aanbod
Winterharde palmen voor de Nederlandse tuin
Bamboo Spirit
Zwarte bamboe, Phyllostachys Nigra
V.l.n.r. meubelmaker en ontwerper Paul Bloemers, ontwerper Simone Larabi, bamboekweker Remmo Georgius, vlechtvormgever Esmé Hofman en Rudi Hofman van Werkplein Ability. Foto: Janna Bathoorn

Op uitnodiging van House of Design is Bamboo Spirit gevraagd om materiaal te leveren aan het project Lokale Maakplaats. Meubelmaker en ontwerper Paul Bloemers, ontwerper Simone Larabi, vlechtvormgever Esmé Hofman en Rudi Hofman van Werkplein Ability werken samen met Remmo Georgius in Team Bamboe.

Lokale Maakplaats

Het project Lokale Maakplaats onderzoekt  het gebruik van circulaire productieketens rondom enkele grondstoffen in Noord en Oost Groningen, waaronder bamboe van Bamboo Spirit. Ontwerpers gaan kijken wat er allemaal gemaakt kan worden met bamboe, bijvoorbeeld bestek dat in tegenstelling tot de plastic variant duurzaam kan worden geproduceerd en na gebruik ook duurzaam wordt afgebroken. Waar plastic wegwerp-bestek bijdraagt aan de plastic soep, kan bamboe gewoon als organisch materiaal worden afgevoerd. In landen waar veel bamboe groeit wordt het meteriaal op verschillende manieren verwerkt tot producten. Het kan bijvoorbeeld worden gespleten waarna het gevlochten kan worden en het kan in meubels worden verwerkt. Meubelmaker Paul Bloemers en ontwerper Simone Larabi gaan onderzoeken of ze de bamboe van Remmo Georgius hiervoor kunnen gebruiken.

Rol van de overheid

Er zijn allerlei initiatieven in de gemeente Het Hogeland rondom het hergebruik van lokale producten. Hugo Majoor, beleidsadviseur circulaire economie van de gemeente Het Hogeland vindt dat al deze initiatieven in een keten samen moeten gaan werken zodat er op grotere schaal gebruik van gemaakt kan worden. Voor de (lokale) overheden is het belangrijk dat er praktische voorbeelden zijn van dergelijke producten. 

 house of design lokale maakplaats bambooFoto: Janna Bathoorn

Meer weten?

Lees hier meer over de Lokale Maakplaats en House of Design

In het nieuws

Mijn Hogeland interviewt bamboeman Remmo

Bamboeman Remmo Mijn Hogeland Jan Gerrit Vos
Foto: Jan Gerrit Vos

Aandacht voor 'bamboeman' Remmo op de website Mijn Hogeland! Jan Gerrit Vos interviewde Remmo en sprak met hem over de windsingel van bamboe die hij om zijn huis heeft, en over het nut van een bamboehaag.

Lees meer …

Interview met de bamboeman van Kloosterburen

Artikel in de Noorderkrant, april 2019.

Kloosterburen - Voor Remmo Georgius uit Kloosterburen begon zijn liefde voor bamboe toen hij 25 jaar geleden zijn eerste bamboeplant kreeg, erover ging lezen en enthousiast werd. Gepassioneerd vertelt hij over de vele mogelijkheden van de plant en hoe woekeren te verhelpen is.

Lees meer …

Studiereis naar Sri Lanka

Om zijn kennis rond bamboe te vergroten heeft Remmo Georgius van Bamboo Spirit een reis naar Kandy, Sri Lanka gemaakt om de bamboe van Sri Lanka te bestuderen.

In Sri Lanka groeit de grootste bamboe ter wereld, de Dendrocalamus giganteus, die tot wel 35 meter hoog wordt en tot 30 cm dikke stammen heeft.

Lees meer …